• ÖKOISKOLA vagyunk

  • VÁRUNK

  • Gyakorlat

  • MEZŐGAZDASÁG

  • Kastélyunk is van

Erasmus

Németország „zöld szívé”-ben télen

Ismét új ismeretanyaggal és bőséges szakmai tapasztalattal tértek haza Türingiából a lengyeli Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjai. 2013. november 19-től december 18-ig 13 diák utazott a türingiai partnerintézménnyel, a Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH-val közösen szervezett szakmai gyakorlatra. Leonardo da Vinci mobilitás program keretében, az egy-egy hónapra a kettesével beosztott tanulók szakmai rátermettségükről, alkalmazkodó készségükről, német nyelvtudásukról tettek tanúbizonyságot. A gyakorlat megkezdésese előtt felkészítőn vettek részt. A német partner részéről Manfréd Müller úr tartott tájékoztatót a kiválasztott tanulóknak. Németországba érkezés után erfurti kirándulással kezdődött a „ráhangolódás”, majd intenzív nyelvi képzés következett.

A tanulókat szállodában vagy panzióban helyezték el. Itt megismerkedhettek az egyes munkakörökhöz tartozó munkafolyamatokkal. Munkájukat a felnőttekkel megegyező körülmények között végezték felügyelettel illetve önállóan, lelkiismeretesen és dicséretesen. A szállodák részéről legfontosabb elvárás a pontosság, alaposság volt, ám ennél is fontosabbnak tartották, hogy a tanulók érdeklődést mutassanak a szakmai ismeretek iránt, fogadják el tapasztalt kollegáik szakmai tanácsait, útmutatásait, kérdezzenek, kérjenek segítséget, ha bizonytalanok valamiben.

A szakmai tapasztalatszerzés mellett kiemelt szerepet kapott a nyelvi ismeretek bővítése. A gyakorlat során a tanulók sok munkafolyamattal ismerkedhettek meg, de a legfontosabb és legértékesebb eredmény, hogy tapasztalatot szereztek, láthatták, hogy egy-egy munkahely sikeressége minden dolgozótól maximális teljesítményt igényel. „Sajnos, az időjárás nem kedvezett a tanulóknak. A szép tájat csak ritkán csodálhatták meg a ködös, esős időben, és a szokatlan hó hiány miatt a téli sportokat, túrákat sem élvezhették, de a szállodák wellness részlegei és fitnesztermei azért lehetőséget adtak a mozgásra, kikapcsolódásra. „

Régely Mónika kísérőtanár

A gyakorlaton résztvevő tanulók névsora:

Balázs Péter Piusz
Kanczler Tamás
Eke Anita
Kiss Dávid
Erdős Szimonetta
Molnár István
Gencsi Janka Anna
Pallósi Fanni
Goda Nikoletta
Szlobodics Dóra
Hegedűs András
Toki Patrik Ferenc
Zombori Gábor


 

 

infoblokk_kedv_final_RGB_KA_saját_kicsi.jpg

FM DASZK, Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

7184 LENGYEL Petőfi út 5.

Tel.:74/582-513

       74/582-506

Fax:74/482-375 105-ös mellék

Kollégium 74/482-274

Email: apponyis@gmail.com